Error showing flash-object.
banner

reporter van de week 

Elke week brengt een leerling uit de Freinetklassen verslag uit over de projecten en activiteiten. Zo blijf je helemaal op de hoogte van wat ze allemaal beleven en leren;


Onthaaldagen 01/09 - 03/09

Wij zijn Nele en Nomi en wij gaan u iets meer vertellen over de onthaaldagen.

Dag 1

Tegen zes uur moesten we aan de parking van de Hoge Rielen zijn. We moesten wel nog even wandelen tot aan ons paviljoen. Paviljoen vijf was van ons. We werden vriendelijk ontvangen bij onze aankomst. In afwachting van de anderen, moesten we onze bedden opmaken. Toen iedereen er was, konden we beginnen met het programma dat de leerlingen van 2FR voor ons hadden opgesteld. We hebben kennismakingsspelletjes gespeeld tot aan het avondeten. Op het menu stond macaroni met kaas en hesp met als dessert een chocolademousse. Iedereen vond het heerlijk. Eenmaal in bed, mochten we nog een half uurtje praten. Daarna kwamen Madelon en Michèle zeggen dat we moesten slapen.

Dag 2

De volgende morgen werden we vroeg gewekt. Iedereen was nog moe en slaperig aan het ontbijt, maar na een stevige boterham konden we er tegenaan. We waren klaar om te gaan spelen. Er werd veel plezier gemaakt in het bos. In de voormiddag hebben we ook Lotte, de vervangster van Joeke, leren kennen. Ze kende wel niet alle namen even snel, maar dat is normaal.We hadden die dag ook een klasraad. In een klasraad moet je met je klas dingen bespreken. Er wordt dan besproken wat er goed gaat, dingen die niet goed gaan en we mogen dan ook allerlei dingen voorstellen. Mirco was als eerste de voorzitter, Nele en Fébe waren verslaggever en Dylan was de tijdsbewaker. We hebben geleerd wat deze rollen allemaal inhouden en wat we moeten doen als we een bepaalde rol hebben in de klasraad. Na de klasraad was het tijd voor een pauze en een vieruurtje. Lotte ging weer weg. Nadat we buiten hadden gespeeld, gingen we ook nog knutselen. We hebben verjaardagskaartjes gemaakt. Het avondeten was weer heerlijk. Na het eten hielden we weer een klasraad en deze keer hadden we het wat meer onder de knie. Na de klasraad hebben we onze projecten opgestart. Ons project gaat over ‘mensen’. Na een grote brainstorm hebben we onze leervragen opgesteld. Die leervragen gaan we tijdens de lessen beantwoorden. Hierna hadden we nog even vrij om wat gezelschapsspelletjes te spelen. Daarna was het weer bedtijd.

Dag 3

De volgende dag werden we wat later gewekt. We gingen aan tafel zitten en zagen de chocolade al staan. Daar had iedereen wel zin in. Na het ontbijt hebben we ons lunchpakket gemaakt, de kamers en het hele paviljoen gepoetst. Om 10 uur kregen we ook cake. Die was echt heerlijk. Om 12 uur moesten we vertrekken. Eerst zijn we naar de bushalte gewandeld om de bus naar het station van Geel te kunnen nemen. Vandaar namen we de trein naar Hasselt en dan weer de bus naar de school. De onthaaldagen waren misschien voorbij maar we hadden wel veel mooie herinneringen over.
 

Dit was het verslag van Nele en Nomi.


Project EHBO 

Wij zijn Isabelle en Aline en wij gaan u iets meer vertellen over het project 'EHBO'.

De tweedejaars hebben de afgelopen tijd erg veel werk gestoken in hun project ‘EHBO’. Ze hebben alle antwoorden op hun leervragen in een bundel gezet. Vorige week hebben ze allemaal een presentatie gegeven. Wij, de leerlingen van 1FR, werden in groepjes van vier gezet en daarna mochten we pas het lokaal in. We kregen eerst uitleg en daarna moesten we een toets maken. Sommige toetsen waren erg moeilijk. Na de eerste presentatie moesten we doorschuiven. Dat deden we iedere keer. Na vier keer doorschuiven, hadden we alle presentaties gezien. Iedereen vond het heel interessant en leuk.

Dit waren de journalisten voor vandaag

Vele groetjes Isabelle en Aline


Project 'de mens' en spuitjes! 

Wij zijn Aline en Isabelle en wij gaan u iets meer vertellen over de afgelopen week.

Vandaag zijn we de maandag na de vakantie. De week voor de vakantie hebben bijna alle meisjes een spuit gekregen tegen baarmoederhalskanker. Sommigen hebben er twee gekregen: eentje tegen baarmoederhalskanker en in de andere arm die tegen hepatitis B . De jongens plaagden de meisjes nogal door hen te porren. De dag er na moesten we op onderzoek bij het CLB. De klas werd verdeeld in twee groepen. Ze hebben onze oren en ogen nagekeken en vragen gesteld. Toen we daar waren, moesten we aan onze map van Engels werken. Dat waren veel oefeningen. Dat was de week voor de vakantie.

Nu ga wij jullie vertellen over de week na de vakantie. We hebben veel toetsen  in deze korte week gehad, want donderdag en vrijdag hebben we geen school! We zijn nu bezig met de toetsen van de presentaties die we gegeven hebben. Deze presentaties waren voor ons project ‘De mens’. Er moet nog één presentatie gegeven worden na de GWP. De andere klasgenoten kunnen niet wachten!

Na het lange weekend gaan we op GWP. We vinden dat allemaal heel erg spannend!

Vele groetjes en tot na de GWP!

Dit was het verslag van Aline en Isabelle.


Klasraad 15-11-2010

Wij zijn de leerlingen van 2FR en wij gaan u iets meer vertellen over de afgelopen week.

Dinsdag hebben wij, leerlingen van 2FR, voor de eerste keer klasraad gehad.

De klasraad is een vergadering die we om de week houden. We blijven dan 's middags binnen en bespreken nieuwe projecten, alles wat ons dwars zit, alles wat we goed vinden... De klasraad is erg belangrijk voor onze werking. We overlopen elke keer de volgende items:

Eerst bespreken we het prikbord. Dat zijn bladeren waar we dingen die goed en niet goed waren kunnen opschrijven. Er is ook een blad waar we ideeën op kunnen schrijven. We vonden het bijvoorbeeld niet zo leuk dat sommige kinderen de achtergronden van de pc's altijd veranderden. We hebben dat besproken en een aantal leerlingen hebben alle achtergronden gezet zoals het moet.

Na het prikbord bespreekt de PR-verantwoordelijke wat er allemaal nieuw op de affiches in school staat.

De leerkrachten mogen ook hun zegje doen tijdens het punt 'leerkrachten'. Meestal bespreken we dan sociale vaardigheden, die dan ook geëvalueerd worden op ons attituderapport.

Vervolgens overlopen we de agenda. Soms verandert onze uurrooster door projecten, uitstappen.. Dit wordt dan nog eens allemaal overlopen. Als laatste verdelen we de taken voor de volgende twee weken.

Dit was het verslag van 2FR.


Een weekje in de freinetklas. 10/01 - 24/01

De vakantie is voorbij en de school is weer begonnen.

Joeke, onze megatoffe leerkracht, was op zwangerschapsverlof. Ze heeft een schattig zoontje, Inty, gekregen. En nu is ze terug! jeeeeeeeeeeeeeeej :-)

De tweedes kenden haar al, behalve Celine natuurlijk. De eerstes kenden haar ook nog niet. Dinsdag hadden wij klasraad. We hebben Joeke een cadeautje gegeven. Ze was er heel blij mee. De rest van de week hadden we gewoon les. En toen was het weekend!

De volgende week hadden we gewoon les. Er kwam deze week iemand anders wiskunde geven. Haar naam is Annemie en ze doet het heel goed. Bij de vakken van Joeke hebben we een project opgestart over voeding. Iedereen moest 1 product kiezen en daar alles over uitwerken. Bij Nederlands moesten we daar een affiche over maken.

En dat was het zo een beetje...

The end!

Anneleen en Celine uit 2FR.


Taallessen 17/01 - 31/01 

Hallo, wij gaan jullie iets vertellen over de Franse en de Engelse les.

Franse les:

Ons thema bij Frans is 'Ma Maison'.

Eerst had Michèle (leerkracht van Frans) ons een woordenlijst laten opstellen met woordjes over een huis. Bv: de keuken --> la cuisine. Die woordenlijst hebben we dan uiteraard moeten leren. Daarna moesten we een tekst schrijven over hoe ons huis eruit ziet. Wanneer die tekst dan af was, moesten we die uploaden op Smartschool. Smartschool is een website van de school die we gebruiken om werkjes via de computer te maken en af te geven aan de leerkrachten. Zo kunnnen de leerkrachten zien of we onze taak hebben gemaakt. De les daarna moesten we die tekst instuderen en tegen de volgende keer foto's of een plannetjes van je eigen huis meenemen. Nu moeten we die tekst voor de klas brengen. Samen met de foto's. Dan moeten de andere leerlingen raden van welke persoon de foto's zijn en ze kunnen dat weten door goed te luisteren naar de leerling die haar/zijn huis voorstelt. Leuk, hè!

Engelse les:

Bij Engels zijn we bezig over 'the article' en ook een paar beroepen. Van Madelon (onze leerkracht voor Engels) hebben we een bundeltje gekregen met allemaal oefeningen over 'the article' en op één van die pagina's ging het over beroepen. Daarna moesten we die woordjes over de beroepen gaan beluisteren op WRTS. Dat is een website waarop we woordjes kunnen beluisteren en bekijken voor een toets of zo. Toen we dat gedaan hadden, moesten we terug naar de klas om een soort van 'wie is het?' te spelen. Madelon legde kaartjes op onze bank. Op die kaartjes stonden er beroepen (die we hadden gezien op WRTS). Eén persoon aan elke tafel moest een kaartje trekken en de anderen moesten in het Engels vraagjes stellen om te weten te komen welk beroep het was.

Zo gaat het er dus bij ons soms tijdens taallessen aan toe.

Verslag door Nele en Lotte uit 1FR.


Een nieuwe start 25/01 - 08/02

Wij zijn de laatste twee weken met een hele boel nieuwe projectjes begonnen! Joeke (onze leerkracht voor biologie, bio ww, fysica, fysica ww en aardrijkskunde) is terug uit haar zwangerschapsverlof! Bij biologie, bio ww en aardrijkskunde zijn we nu begonnen aan het project voeding. We kwamen op het idee om ieder groepje een gerecht te laten klaarmaken voor de klas, maar dat was niet alles! Je moet vanalles over dat gerecht opzoeken. Bijvoorbeeld, hoe en waar wordt het verteerd, wat kan er allemaal gebeuren wanneer je het gerecht klaarmaakt? Kan je je verbranden of snijden? En dan de oplossingen wat je moet doen als je je per ongeluk gesneden hebt, wanneer je bijvoorbeeld prei aan het snijden was.

Er zijn 3 groepjes gemaakt:

GROEP 1: Sara, Celine en Lennert
GROEP 2: Ine, Tine, Leander en Pieter
GROEP 3: Anneleen, Fébe, Femke en Oonah

Groep 1 heeft ervoor gekozen om lekkere chocoladetaart te maken. Groep 2 heeft gekozen om een quiche te maken! En groep 3 gaat Luikse wafels maken.

Iedereen is druk bezig aan het project!

Bij Nederlands zijn we ook begonnen aan een nieuw projectje: Project taal. Je kon kiezen tussen vijf talen: jongerentaal, sms-taal, dialecten, schooltaal en Algemeen Nederlands.
Hier zijn er 5 groepjes gemaakt:
 
GROEP 1: Femke en Ine: jongerentaal
GROEP 2: Anneleen en Tine: sms-taal
GROEP 3: Sara en Oonah: schooltaal
GROEP 4: Pieter, Leander en Lennert: dialecten
GROEP 5: Celine en Fébe: Algemeen Nederlands
 
Bij dit projectje mag je geen powerpoint maken en moeten we heel creatief zijn. De meesten vinden dat niet erg want als je in freinet zit, moet je veel powerpoints maken om dingen te kunnen uitleggen en soms is dat niet meer leuk als je zoveel powerpoints moet maken. Dus is het ook eens leuk om is op een hele andere manier dingen uit te leggen, bijvoorbeeld een filmpje maken of bij een filmpje op YouTube uitleg geven. Of je kan ook gewoon een quiz maken of gewoon een werkblaadje zoals de leerkrachten dat soms doen. In deze keuze ben je helemaal vrij!
 
Bij Nederlands en wiskunde hebben we stagiaires: Annemie voor wiskunde en Karina voor Nederlands.
 
Bij Frans zijn we aan een projectje Brussel bezig. Iedereen mag een belangrijke plaats in Brussel kiezen en er dan ook iets leuks van maken om uit te leggen. Je moet wel iets schriftelijks afgeven en ook iets presenteren.
 
Dat was het zo wat!!!
 
Verslag gemaakt door Sara en Ine uit 2 FR

Verslag schoolweek 01/02 - 15/02 

We hebben deze week donderdag bezoek van de basisschool gekregen omdat wij onze presentaties van vrije ruimte gingen voorbrengen. De projecten die we hebben voorgebracht waren: "snoepjes" en "Amerika".

Project "snoepjes" werd voorgebracht door Aline, Jolien, Isabelle en Zoë.
Project "Amerika" werd gepresenteerd door Nomi en Nele.

De leerlingen die Latijn volgen (zij hebben het vak 'vrije ruimte' niet), hebben deze week een herhalingstoets gehad van caput 4. De toets was zoals altijd heel moeilijk.

Deze vrijdag hebben we weer bezoek gekregen van de basisschool. Deze keer hebben we de projecten "piraten", "G4S" en "fossielen" voorgebracht.

Project "piraten" door Nele Bellings en Lore.
Project "G4S" door Maarten.
Project "fossielen" door Shinji.

We vonden deze week megafijn!!

Verslag door Mirco en Ian uit 1 FR


Projecten hier en daar 08/02 - 22/02 

We hebben deze week gewerkt rond verschillende projecten zoals project voeding, mini-projectjes bij 'Vrije Ruimte' en project taal.

Bij project taal moeten we verschillende soorten taal bespreken, zoals jongerentaal en dialecttaal. We moeten ook interviews afnemen bij verschillende mensen (leerkrachten, directie, enz.) om hun mening over deze soorten taal te weten te komen.

Bij voeding moet elke groep een gerecht uitwerken. We bespreken de hele teelt en verbouwing van drie ingrediënten.

Voor Valentijn moesten we een gedichtje schrijven en voordragen aan de klas.

Het is fijn om freinet te zijn.

Verslag door Leander en Pieter uit 2 FR.


Musical 14/02 - 28/02 

Wij zijn de laatste 8 weken bezig aan een musical voor MO. We mochten kiezen tussen een musical en een muziekquiz. Nomi, Jolien, Maarten, Robin en Arno zijn een quiz aan het maken. De rest maakt een musical. Onze musical heet 'De Geestenring'. Er is veel werk aan een musical. Tekst schrijven, liedjes zingen, dansjes maken, juiste kleren kiezen, enz. De musical wordt gedaan op dinsdag na de vakantie voor de 2e jaars en natuurlijk ook voor de mensen van de quiz. Daarna wordt de quiz gedaan. We kijken er allemaal naar uit!

We hebben ook een paar weken geleden schildpadden gekregen. We hebben ze Fredje en Netje (frie-netje) genoemd. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de schildpadden. Er worden altijd twee mensen aangeduid om ze te verzorgen. Dat houdt dus in: eten geven, het aquarium schoonmaken (maar dat gebeurt maar 1 keer in de maand). In de vakanties worden er een aantal mensen aangeduid om ze te verzortgen. We zijn heel blij dt we deze schildpadden konden krijgen!

Verslag gemaakt door Nele Neckebroeck en Zoë Swinnen uit 1 FR


Contractwerk en projectjes 21/02 - 14/03 

We hebben voor het eerst contractwerk gehad. De meesten vinden het leuk dat ze apart en in groep mogen werken want dat is afwisselend. Je kan kiezen uit verschillende vakken en je mag dus kiezen  wanneer je welk vak doet.

We zijn bij Frans bezig over "le futur proche" en dat gaat over een waarzegger en daar moeten we een verhaal rond maken en dat voordragen voor de klas en daar krijgen we punten op. Ook hier moeten we in groepjes werken.

We doen bij Nederlands een project over media met Karina (een stagiaire) en iedereen heeft verschillende onderwerpen. We werken in groepjes van 4 en van 3 en moeten tien vragen maken en doorsturen via mail.

Voor de vakken van Joeke hebben we een project "reis rond de wereld". Elk groepje heeft een land moeten kiezen en moet dit voorstellen over een aantal weken. Bij P.O. zijn we bezig met het maken van een maquette van een gebouw uit je land. We moeten het maken uit verschillend materiaal en we werken hier ook in groepen per 4 en per 3.

Bij natuurwetenschappen moeten we zelf een lesje maken over de bloemplant en iedereen heeft zijn onderwerp waar hij ook een proefje bij moet uitvoeren.

Verslag door Robin en Lukas uit 1 FR.


Herhalingstoetsen 22/02 - 05/04 

We hebben afgelopen week grote herhalingstoetsen gekregen van Frans en van wiskunde. Van Frans hebben we toets gehad op 29/03/'11 en die van wiskunde was op 31/03/'11. Door de toetsen hadden we dus heel de week geen huiswerk, behalve op vrijdag, toen we ook iets voor natuurwetenschappen moesten maken. Afgelopen week waren Simon en Mirco ook jarig; een dikke proficiat!

Verslag door  Shinji en Maarten uit 1 FR.